Zdrowie

Herbatki ziołowe

Herbaty ziołowe są produkowane jak sama nazwa wskazuje z ziół, ale nie tylko. Gdyż, do produkcji herbatek ziołowych wykorzystuje się również krzewy, drzewa, rośliny kwiatowe, jak i inne materiały roślinne. Można je wytwarzać ze świeżych lub suszonych kwiatów, owoców, liści, nasion oraz korzeni. Parząc (napar) lub gotując (wywar) dany materiał. Pomimo tego, że są nazywa się je powszechnie herbatami to jednak, nimi nie są. Gdyż w zasadzie nazwa ta dotyczy czterech rodzajów herbat liścistych, a mianowicie czarnej, zielonej, białej i herbaty oolong. Poprawniejszą formą zatem, byłoby nazwaniem ich naparami/wywarami ziołowymi lub tisane. Jednak przyjęła się nazwa herbatki i tak też je pozostawmy, a skoncentrujmy się bardziej na ich  cennych własciwościach. 

Herbatki ziołowe mogą być doskonałą alternatywą do kawy czy typowej czarnej herbaty. Jeśli szukasz więc szybkiego sposobu na stworzenie trwałego, zdrowego nawyku, jedną rzeczą, którą możesz zrobić, jest własnie ich picie, gdyż są pełne przeciwutleniaczy i innych zdrowych składników. W przeciwieństwie do kawy i herbat standardowych, większość herbat ziołowych nie zawiera dużo lub w ogóle kofeiny. A zalety herbatek dla zdrowia są długotrwałe, co czyni ją doskonałym dodatkiem do codziennej diety. W tym artykule opowiem ci o zaletach herbatek ziołowych.

Natura dysponuje ogromną iloscią ziół i roślin, więc trudno będzie mi wymienić wszystkie możliwe napary. Skupię się tutaj jednak na tych powszechnie znanych i najbardziej dostępnych. Także, wybaczcie mi jeśli pominęłam, którąś z waszych ulubionych.

Rumianek

Rumianek ma słodko-gorzki, miodowy smak. W formie naparu stosuje się go już od dawna jako tradycyjny środek ludowy w wielu problemach zdrowotnych. Obecnie naukowcy coraz częściej badają i potwierdzają jego skuteczność w leczeniu różnych chorób, w tym raka i cukrzycy.
Dla większości ludzi herbata rumiankowa jest bezpieczna i może wspomagać leczenie.

Do najgłówniejszych zalet herbatki rumiankowej należą:

  • zmniejszenie bólu menstruacyjnego
  • wspomaganie leczenia cukrzycy i obniżenie poziomu cukru we krwi
  • spowolnienie lub zapobieganie osteoporozie
  • zmniejszenie stanu zapalnego
  • wspomaganie w leczeniu raka i jego zapobieganie
  • pomoc w zasypaniu i relaksacji
  • leczenie objawów przeziębienia
  • leczenie łagodnych chorób skóry (egzema i stany zapalne skóry)

Przeciwskazania

  1.  Osoby z historią ciężkich alergii, szczególnie na pyłki powinny szczególnie uważać, gdyż rumianek może być zanieczyszczony pyłkiem z innych roślin, doprowadzając tym samym do reakcji alergicznej.
  2. Niektóre źródła podają, iż herbata rumiankowa nie jest wskazana dla niemowląt, gdyż podobnie jak miód i niektóre inne naturalne produkty (choć zdarza się to bardzo rzadko), może być zanieczyszczona przetrwalnikami botulizmu. Większość zdrowych dorosłych jest w stanie zwalczyć infekcję, jednak system odpornościowy niemowląt nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, więc może mieć problem z zahamowaniem rozwoju bakterii w jelitach.
  3. Rumianek nie jest również bezpieczny jako zamiennik sprawdzonych metod leczenia. Jeśli ktoś przyjmuje jakieś leki, powinien zapytać lekarza o potencjalne interakcje z herbatą rumiankową.

Mięta

Mięta ma słodkawy i orzeżwiający smak

Istnieje wiele odmian mięty (ok 40 gatunków) i każda charakteryzuje się intensywniejszym lub lżejszym smakiem mentolowym, który sprawia uczucie  chłodu w ustach. Mięta jest pomocna w leczeniu kolki i wzdęć. Ze względu na działanie przeciwzapalne jest świetnym lekarstwem na niestrawność, skurcze żołądka, obrzęk tkanek oraz nudności i wymioty. Działa również przeciwskurczowo, poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Mięta może być również pomocna dla osób, które walczą z checią na coś słodkiego, gdyż zmniejsza apetyt na niezdrowe zachcianki. Jest również wskazana w sytuacjach stresujących, gdyż swoim działaniem przypomina melisę. Herbatka miętowa doskonale radzi sobie z czkawką, a także neutralizuje bóle uszne. Mentol zawarty w mięcie korzystnie działa na podrażnione dziąsła a także niweluje nieświeży oddech. Herbatka ta wskazana jest również dla dzieci, ale powyżej 4 roku życia oraz kobiet w ciąży.

Przeciwskazania

  1. Ze względu na właściwości herbaty miętowej nie powinni jej spożywać astmatycy oraz dzieci poniżej 4 roku życia.
  2.  Mentol może powodować skurcze wrażliwych mięśni krtani, co może doprowadzić do zadławienia.
  3. Picie naparu z mięty może też nasilać dolegliwości w przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego. Zmniejszając napięcie dolnego zwieracza przełyku, mięta może powodować cofanie się kwasów żołądkowych.
  4. Ostrożność wobec herbaty miętowej powinni zachować cukrzycy i osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu krążenia. Napar obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze.
  5. Mięty należy unikać w okresie karmienia piersią, ponieważ może zmniejszać laktację.

Może ci się spodobać: Lecznicza moc przypraw

Pokrzywa

Herbata z pokrzywy ma ziołowy, bogaty smak. Jednak, przez niektórych jest porównywana do ziemistej, słodkiej wersji wodorostów

Pokrzywa jest często uważana za super żywność lub super zioło. Herbata z pokrzywy ma wysoką zawartość wielu składników odżywczych, zwłaszcza witaminy A, różnych witamin z grupy B (w tym B-1, B-2, B-3 i B-5), witaminy C, aminokwasów, wapnia, kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, żelaza , magnez, mangan, fosfor i potas. Zawiera także wiele fitoskładników i przeciwutleniaczy, w tym kwas octowy, beta-karoten, betainę, kwas kawowy i likopen. Herbata z pokrzywy znana jest od starożytności. W średniowieczu herbatę z pokrzywy traktowano jako złoty środek, zalecając jej stosowanie niemal przy wszystkich dolegliwościach.

W dzisiejszych czasach z powodzeniem stosuje się napar z pokrzywy przy chorobach alergicznych, infekcjach, problemach z prostatą i zapaleniach. Uważa się, że herbata z pokrzywy naturalnie oczyszcza organizm. Stosuje się ją również przy zapaleniu stawów, zaburzeniach hormonalnych i anemii. Picie herbaty z pokrzywy przyspiesza metabolizm, co sprzyja odchudzaniu. Ma ona działanie moczopędne, dlatego picie jej pomaga w chorobach nerek (np. kamicy nerkowej). Regularne picie herbaty z pokrzywy, z uwagi na zawartość dużej ilości witamin i minerałów w naparze, wzmacnia włosy i paznokcie. Ze względu na witaminy z grupy B wspomaga również układ nerwowy.

Przeciwskazania

Efekty uboczne są bardziej częstsze, jeśli napar przygotowuje się z korzenia, niż gdy herbata jest wytwarzana z liści pokrzywy. Maksymalne zalecenia spożycia herbaty z pokrzywy to cztery filiżanki dziennie.

  1. Skutki uboczne mogą obejmować rozstrój żołądka, podrażnienie skóry, wysypkę skórną i pocenie się.
  2. Może również powodować interakcje z niektórymi lekami. Ta lista obejmuje leki przeciwpłytkowe, przeciwzakrzepowe, na nadciśnienie, rozrzedzające krew, moczopędne, cukrzycę, bezsenność i niesteroidowe leki przeciwzapalne.
  3. Spożywanie herbaty z pokrzywy podczas ciąży jest kontrowersyjne. Choć często pokrzywa jest zawarta w mieszankach ziołowych przeznaczonych dla kobiet w ciąży. Jednak jest wymieniana, jako „prawdopodobnie niebezpieczna” w bazie danych przypisanym naturalnym lekom.
  4. Ze względu na brak badań herbata z pokrzywy nie jest polecana również dzieciom

Dzika róża

Smak herbatki  jest słodko-kwaśny, z małą nutką cierpkości.

Herbata z dzikiej róży w przeciwieństwie do herbaty różanej, która jest z kwiatów lub płatków jest wytwarzana z wysuszonych owoców. Dzika róża  jest doskonałym źródłem witaminy C. Otóż okazuje się, że zawartość witaminy C w zaledwie kilku owocach może zaspokajać dobowe zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. A dodatkowo witamina P, która jest tzw. synergizmie z witaminą C, sprawia, że jest  lepiej przyswajalna. Roślina ta zawiera również około 130 związków, które mają korzystne działanie na organizm.  Witamina A, witaminy z grupy B, witaminy E, K, P oraz bioflawonoidy, karotenoidy, garbniki, pektyny, sole mineralne i wiele innych dobroczynnych składników.

Herbata z dzikiej róży ma wiele właściwości
prozdrowotnych. Działa m.in.:

  • ochronnie, wzmacnia organizm oraz układ odpornościowy,
  • kojąco na dolegliwości żołądkowe (szczególnie w przypadku wrzodów żołądka),
  • łagodząco na kobiece dolegliwości w trakcie ciąży oraz karmienia piersią,
  • wzmacniająco na naczynia krwionośne,
  • usprawniająco na ruchomość kości i stawów.
  • dzięki galaktolipidowi herbata z dzikiej róży pomaga również przy ostrych stanach zapalnych stawów.

Przeciwskazania

Jeśli pijesz codziennie nie więcej niż 2 szklanki herbaty z dzikiej róży, to dostarczasz organizmowi  dawkę witamin, mikroelementów, nie powodując  żadnych skutków ubocznych. Jednak jak w przypadku działania innych roślin leczniczych – produkt ten może powodować uczulenie. Przy długotrwałym stosowaniu, czy w dużych ilościach , mogą wystąpić bóle brzucha,  czy  nudności. Co więcej, kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem.

Czystek

O czystku krążą wręcz legendy na temat jego prozdrowotnego działania. Nie można jednak go traktować jako leku. Jest to suplement diety, i z pewnością może wpływać na poprawę kondycji organizmu. Smak czystka jest lekko gorzkawy lub intensywnie gorzki; napar powstaje z liści rośliny a jego smak zależy od długości zaparzania.
Niektórzy go uwielbiają także z powodu smaku, jednak niewątpliwie krzew ceniony jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości. A do nich przede wszystkim należą:

  • neutralizacja wolnych rodników,
  • wzmocnienie organizmu, poprawiene funkcjonowania
    układu odpornościowego,
  • zmniejszenie poziomu złego cholesterolu,
  • hamowanie rozwoju stanów zapalnych,
  • działanie antyalergiczne (hamuje uwalnianie histaminy),
  • zwalczanie drobnoustrojów i grzybów.

Czystek również pomaga przy chorobach i dolegliwościach tkj: przeziębienia, grypa, choroby układu krążenia, podwyższony poziom cholesterolu, choroby skóry, w tym trądzik i alergie a nawet borelioza. Przez niektórych uważany jest jako zioło pomocne przy odchudzaniu, jednak pomimo, że przyspiesza nieco spalanie materii, ale w tak niewielkim stopniu, że nie ma to znaczenia w walce z nadwagą.

Przeciwskazania

Jak twierdzą źródła można całkiem bezpiecznie zażywać to zioło w formie naparu i herbaty. Nie ma żadnych przeciwwskazań. Można je podawać nawet małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Melisa

Melisę najczęściej stosuje się w postaci naparu z suszu, choć można go przygotować także na bazie świeżych liści. Liście melisy mają delikatny, cytrynowy smak i aromat, dlatego często są wykorzystywane w kuchni oraz w produkcji likierów i nalewek. Napar natomiast ma  łagodny, ziołowo-cytrynowy smak.  Jeżeli chcemy skorzystać z cennych właściwości melisy, powinniśmy zadbać o wysoką jakość suszu. Należy bowiem mieć na uwadze, że najwięcej olejku eterycznego znajduje się w liściach melisy, którego składniki (m.in. cytral i cytronelal) obniżają próg wrażliwości układu nerwowego, rozkurczają mięśnie gładkie jelit (zwłaszcza jelita grubego), a także działają przeciwbakteryjnie. Właściwości przeciwbakteryjne mają też zawarte w roślinie garbniki (taniny). Zioło to
zawiera także fenolokwasy (m.in. kawowy), wykazujące działanie przeciwzapalne; śluzy (osłaniające błony śluzowe górnych dróg oddechowych); flawonoidy (działające m.in. antyoksydacyjnie), żywice i witaminę C.

Napar z melisy może pomóc, gdy występują:

  • niepokój, pobudzenie, napięcie nerwowe
  • zaburzenia rytmu serca (tzw. kołatania serca)
  • nerwica
  • bezsenność
  • zaburzenia trawienia (wzdęcia)
  • bóle głowy (również migrena)
  • przeziębienie
  • grypa
  • chroniczne zapalenie oskrzeli
  • dolegliwości płucne

Przeciwskazania

Choć nie poznano dotąd żadnych skutków ubocznych melisy u
osób zdrowych, to jednak, jak każde zioło, należy stosować ją z umiarem. Zaleca się picie około 2-3 filiżanek dziennie. Melisa jest bardzo skutecznym środkiem uspokajającym, także nie należy łączyć jej z lekami uspokajającymi wydawanymi na receptę lub łagodnie działającymi lekami na bazie innych ziół. Melisa ma mało przeciwwskazań do stosowania wewnętrznego, jednak zewnętrznie nie można jej stosować na skórę skłonną do podrażnień czy alergii. Co więcej, herbatka z melisy wchodzi
w interakcje z lekami stosowanymi podczas zabiegów chirurgicznych jak i przez jakiś czas po nich. A zatem nie wolno jej stosować przez co najmniej 2 tygodnie przed zabiegiem, a także 2 tygodnie lub więcej po zabiegu. Jeśli czas rekonwalescencji się wydłuża i wymaga to podawania leków pooperacyjnych.

Końcowe uwagi

Na koniec chcialabym dodać, iż bardzo ważną rzeczą jest, jak ziołowe produkty są zapakowane. Najlepszym sposobem jest po prostu kupienie suszu luzem. Jeśli nie mamy jednak takiej możliwosci, kupujmy te zapakowane w torebkach papierowych. Co prawda papier często jest wybielany, jednak chlor dość szybko odparowuje.  Unikajmy  najbardziej torebek materiałowych, choć ładnie wyglądaja to są wykonane z domieszką plastiku, który bardzo łatwo przedostaje się do gorącej wody. Badania pokazują, że zaparzanie takowej torebki do herbaty w temperaturze 95° C uwalnia około 11,6 miliarda mikroplastiku i 3,1 miliarda nanoplastików – maleńkich cząstek plastiku o wielkości od 100 nanometrów do 5 milimetrów – do tylko jednej filiżanki! A kolejną sprawą, która jest kontrowersyjna w nich, to ich długie rozkładanie się.

Następnie, bardzo ważnym aspektem, jest woda. Pamietajmy o ile mamy możliwość, używajmy dobrej jakości wody, oraz takiej, która nie została już  uprzednio przegotowana. Choć w internecie krążą sprzeczne informacje; gdyż niektóre źródła twierdzą o toksyczności kilkakrotnie przegotowanej wody, a inne zaś mówią o jej całkowitym bezpieczeństwie. Pomimo tego, że nie musi być toksyczna, to jednak pod wpływem ponownego gotowania traci minerały, takie jak wapń czy magnez.

A jaka herbatka ziołowa należy do waszych ulubionych i jak ją zaparzacie? Podzielcie się ze mną w komentarzach.  

Polub mnie lub udostępnij:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *