Dieta,  Uroda,  Zdrowie

Lecznicza moc przypraw

Kiedy zaczynałam moją przygodę z gotowaniem miałam niestety do wyboru niewielki wachlarz przypraw. Czarny pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy, niezastąpiona przyprawa typu jarzynka (której na całe szczęście od dawna zaprzestałam używać) oraz oczywiście sól. Może sporadycznie używało się kilka innych przypraw do potraw gotowanych odświętnie, to jednak ta baza przypraw raczej pozostawała stała. A szkoda, bo nasza staropolska kuchnia miała znacznie szerszy wybór. Kminek, arcydzięgiel, anyż, jałowiec, chmiel, kminek, lubczyk to tylko niektóre z długiego szeregu używanych przypraw w dawnej kuchni. Gdyż, przyprawy te znacząco wzbogacają smak danych potraw, a co więcej posiadają wielką moc leczniczą. 

Może ci się spodobać! Herbatki ziołowe

Wspaniałe jest jednak to, że współczesna kuchnia coraz częściej zaczyna wdrażać z powrotem te zapomniane smaki. Dodatkowo, w dobie globalizmu przyprawy z różnych części świata zagościły również w naszej kuchni już na dobre. 

Każda roślina przyprawowa wyróżnia się nie tylko walorami smakowymi ale również właściwościami leczniczymi. W tym poście skupię się głównie na tych przyprawach, które najczęściej są wymieniane jako te, które posiadają właściwości lecznicze. Warto je więc dodawać jak najczęściej do naszych przyrządzanych potraw.

Niech te przyprawy na stałe zagoszczą w twojej kuchni!

Czarnuszka 

Czarnuszka dzięki swojemu ostremu smakowi, może śmiało zastąpić czarny pieprz. Przyprawa ta idealnie nadaje się do pieczywa, serów i twarogów, zup, dań z kaszy, no i oczywiście do potraw mięsnych, i ma również właściwości konserwujące.  Poprzez jej uprażenie wydobędziemy z niej większa intensywność. 

To niepozorne, czarne ziarenko jest od wieków stosowane w medycynie. Pomaga w leczeniu wielu schorzeń, w tym astmy i zapalenia oskrzeli. Niektóre badania sugerują, że czarnuszka, a szczególnie olej z jej nasion ma działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, oraz obniża ciśnienie krwi. 

Nasiona czarnuszki posiadają również właściwości przeciwwrzodowe. Są stosowane w różnych schorzeniach alergicznych, chorobach wywołanych pasożytami, chronią wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych i leków, a także wspomagają laktację.

Kozieradka

Kozieradka jest jedną z najdłużej stosowanych roślin przez człowieka. Już od zarania dziejów przypisywano jej zdrowotne i upiększające właściwości. Może być stosowana wewnętrznie jak i zewnętrznie. W kuchni używa się jej nasion oraz liści. 

Nasiona kozieradki charakteryzują się  lekko pikantnym i goryczkowym smakiem. Ich ciekawy aromat przypomina w zapachu lubczyk. Są stałym składnikiem przypraw typu curry. Kozieradka doskonale wzbogaca również  smak potraw takich jak: różnego rodzaju dania mięsne, dania wegetariańskie, sosy, niektóre sery, a także sałatki. 

Liście kozieradki w smaku i zapachu przypominają suszony seler. Jednak są bardzo aromatyczne i mogą być w swoim smaku dominujące. Zatem uważa się, że powinny być dodawane z umiarem. Liście kozieradki jak i nasiona są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej. Dzięki swojemu goryczkowemu posmakowi stymulują wytwarzanie soków trawiennych, a to sprawia, że doskonale sprawdzają się w potrawach tłustych i ciężkich. Liście kozieradki mogą dodawać charakteru gotowanym lub pieczonym ziemniaczkom. Doskonale smakują w daniach mięsnych i wegetariańskich, jak i również w różnego rodzaju sosach jogurtowych, chutneyach, humusie czy chlebkach typu chapati, popadam i innych. 

Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie są przede wszystkim nasiona kozieradki. Wpływają one na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Poprawiaja trawienie przez redukowanie wzdęć i zaparć. Chronią wątrobę, wspomagają leczenie wrzodów żołądka i poprawiają pracę nerek. Badania pokazują, że doskonale wpływają na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Spożywanie kozieradki zaleca się również osobom ze skłonnościami do popadania w stany depresyjne. Poprawia pamięć i koncentrację. Ciekawostka jest też to, iż kozieradka jest nazywana ziołem kultyrystów, gdyż używana jest do produkcji hormonów sterydowych. U kobiet karmiących  poprawia natomiast laktacje, a niektóre opinie kobiet głoszą, że kozieradka ma doskonale właściwości wpływające na powiększenie biustu. 

Kozieradka jest również używana zewnętrznie jako wcierka na włosy. W formie okładów jest stosowana w leczeniu miejscowych stanów zapalnych skóry i tkanki podskórnej, m.in. czyraków, ropni i owrzodzeń. Pomaga również w leczeniu stłuczeń, drobnych urazów i siniaków. 

Cynamon 

Wyróżniamy dwa rodzaje cynamonu: cynamon cejloński (Cinnamomum verum) oraz cynamon kasja (Cinnamomum cassia). Jednak to cynamon cejloński wyróżnia się wspaniałymi właściwościami. Cynamon ten ma kolor rdzawy. Charakteryzuje się słodkawo-korzennym, lekko piekącym smakiem i silnym aromacie, a to dzięki temu, że zawiera olejek cynamonowy. W kuchni cynamonu używamy zazwyczaj do przyprawiania potraw słodkich, min. ciast, potraw z ryżu, pieczonych jabłek, grzanego wina i ponczu. Jednak cynamon może również znaleźć  zastosowanie w przyprawianiu dań mięsnych. Niewielkie ilości tej przyprawy doskonale mogą posłużyć do aromatyzowania gulaszy, ryb, baraniny oraz szynki. Cynamon stosuje sie również jako naturalny konserwant żywności. 

Cynamon cejloński

Do zdrowotnych właściwości cynamonu zaliczamy: działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Dla niejadków może być pomocny w zwiększeniu apetytu. Poprawia krążenie krwi i rozgrzewa ciało, przyspiesza przemianę materii wspomagając odchudzanie. oprawia funkcje trawienne, reguluje prace nerek, a tym samym przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma działanie przeciwstarzeniowe poprzez jego funkcje antyoksydacyjne. Dodatkowo, pół łyżeczki dziennie może wpływać na obniżenie poziomu tzw. ‚złego’ cholesterolu. Obniża poziom cukru we krwi i redukuje ryzyko cukrzycy a także chorób serca. Wspomaga krzepnięcie krwi i może zapobiegać niektórym nowotworom. Co więcej, może przynosić ulgę podczas ataków migreny, pomaga zwalczać mdłości, a jego zapach poprawia nastrój. 

Jak odróżnić cynamon cejloński od jego tańszej chińskiej wersji- cynamonu kasja? 

Jeśli na opakowaniu nie jest wyraźnie napisane, iż jest to cynamon pochodzenia cejlońskiego to  bardzo łatwo możemy je od siebie odróżnić w taki oto sposób. Otóż cynamon cejloński ma kształt przypominający zwinięty rulonik, natomiast chiński cynamon jest zazwyczaj w pociętych kawałkach wyglądem przypominający brązową korę. Cynamon cejloński bardzo łatwo jest zetrzeć na tarce lub skruszyć. Natomiast cynamon kasja jest raczej twardy i starcie go na drobny pył na tarce wymagałoby nie lada wprawy. Jeśli jest w zmielonej formie to raczej nie mamy możliwości sprawdzić jakiego typu ów cynamon jest. Zazwyczaj to cynamon kasja występuje w zmielonej formie.

Pamietajmy również iż cynamon kasja zawiera większe ilości kumaryny, a to właśnie ten składnik powoduje, że nadmierne spożycie cynamonu może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek.

Kurkuma 

Najczęściej spotykaną formą kurkumy jest jej sproszkowana wersja. Chociaż, bez trudu można nabyć go w świeżych kłączach w sklepach internetowych oraz stacjonarnych ekologicznych sklepach bądź bazarach. Zmielona kurkuma ma bardzo intensywny żółto-pomarańczowy kolor. Ma ziemisty, gorzki i lekko ostrawy smak.  Dodaje wyraźnego i ciekawego smaku potrawom oraz wpływa intensywnie na kolor  potrawy. Przyprawa ta jest idealna do aromatyzowania ryżu, dań z fasoli, potraw warzywnych, potraw typu curry, gulaszy, zup i sosów np. musztardy. Może być używana również jako dodatek do pieczenia. Bardzo popularna w kuchni azjatyckiej a szczególnie indyjskiej, gdzie jest niezbędnym składnikiem potraw curry oraz klasycznych dań jak dahl, sambar i kitchari.

Kurkumę wykorzystuje się od wieków w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. A to dzięki składnikowi takiemu jak kurkumina, która ma szereg właściwości uzdrawiających. Wykazuje ona działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, oczyszczające, antynowotworowe, przeciwdepresyjne, oczyszczające wątrobę, poprawiającą funkcjonowanie mózgu, antyoksydacyjne i antycukrzycowe. A to nie wszystkie jej lecznicze właściwości, więcej o tej leczniczej roślinie tutaj.

Kardamon 

Kardamon to kolejna przyprawa, która wyróżnia się nie tylko walorami smakowymi ale rownież posiada liczne właściwości lecznicze. Smak kardamonu jest dość ostry a zarazem słodkawo-korzenny. Zapach kardamonu ma nutke cytrynowo-imbirową.  

Kardamon jest popularny w kuchni na całym świecie. Przyprawy tej używa się do słodkich wypieków takich jak: pierniki, marcepany, a także, jako dodatek do napojów takich jak herbata, kawa a nawet gorące mleko czy też likiery. Dobrze komponuje się również z owocowymi sałatkami i słodkimi sosami. Kardamon idealnie współgra z zupami, a szczególnie z zupą grochową, potrawami mięsnymi, różnego rodzaju gulaszami oraz  rybnymi daniami. 

Kardamon jest świetnym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Redukuje problemy trawienne. Zawarty w nim olejek eteryczny ma właściwości rozkurczające. Jest też pomocny w odchudzaniu, gdyż wspaniale stymuluje wydzielanie soków trawiennych, a tym samym przyspiesza przemianę materii.

Kardamon a melatonina

Co więcej, kardamon zawiera niewielkie ilości melatoniny, która jest hormonem produkowanym przez szyszynkę. Hormon ten odpowiada za regulację rytmu dobowego, a właściwie sprawia, że chce nam się spać. Co więcej badania pokazują, że regularne spożywanie produktów zawierających ten składnik (kardamon, koper włoski, kolendra, migdały, nasiona słonecznika, wiśnie) wpływa na powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, która odpowiada za spalanie białego tłuszczu zamiast go magazynować! Naukowcy twierdzą, że melatonina nie tylko może być pomocna w walce z otyłością, co jeszcze pomaga w leczeniu cukrzycy i hiperlipidemii. W dodatku idealnie nadaje się także do oczyszczania organizmu z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii.

Imbir

Imbir to następna przyprawa, która powinna zagościć w naszej kuchni na stałe. Jest dostępny w formie świeżego kłącza, a także w wysuszonej, sproszkowanej postaci. Za jego intensywny aromat, który ma świeżą, odrobinę słodko-drzewną nutę odpowiada olejek eteryczny zwany zingiberolem. A jego gorzko- ostry i palący smak jest spowodowany substancjami żywicowymi takimi jak gingerol i zinferon.

Jest niezbędnym składnikiem przypraw korzennych, których używa się do dań słodkich jak i wytrawnych. A zatem dodaje się go do niektórych rodzajów ciast, ciasteczek, sałatek owocowych czy herbatników. Jest też niezbędnym składnikiem pierników i pieczonych jabłek. Doskonale komponuje się w niektórych potrawach mięsnych, zupach, pasztetach, gulaszach jak i wegetariańskich wersjach. Dodawany jest również do piwa, a także produkuje się z niego wódkę imbirową.

Substancje zawarte w imbirze mają lecznicze właściwości. Kłącze te ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Idealnie sprawdza się zatem w przeziębieniu gdyż nie tylko rozgrzewa ale także łagodzi kaszel, poprzez rozrzedzenie śluzu oraz hamuje skurcze oskrzeli.

Imbir ma również właściwości wpływające korzystnie na pracę serca i krążenie. Poprzez zmniejszenie lepkości krwi chroni przed tworzeniem się zatorów i zakrzepów. Obniża również ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu LDL we krwi. Co więcej poprawia koncentrację i dodaje energii, a dzięki temu, że poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek wpływa korzystnie na układ odpornościowy.

Imbir pomaga również przy dolegliwościach trawiennych, gdyż działa żółciopędnie, rozkurczowo, usuwa wzdęcia i stymuluje wydzielanie śliny, która to wywiera korzystny wpływ na procesy trawienne. Ma również właściwości łagodzące mdłości u kobiet w ciąży, po narkozie i w czasie chemioterapii. Dodatkowo wspomaga apetyt i działa moczopędnie usuwając przy tym obrzęki spowodowane nadmiarem wody.

Goździki

Goździki to przyprawa korzenna znajdująca zastosowanie w kuchni jak i lecznictwie. Pikantny lekko słodkawy smak i korzenny aromat tej przyprawy znajdują zastosowanie w wielu rodzajach dań. W sposób wyjątkowy wzmacniają smak i zapach potraw zawierających owoce, ciast, ciasteczek, pierników, kompotów, napojów alkoholowych (grzane wino bądź nalewki), a także herbaty. Goździki są niezbędnym dodatkiem do niektórych potraw takich jak curry, dań zawierających pomidory, pasztetów, różnego rodzaju farszy, czy chociażby bigosu.

Goździki są cenione również ze względu na ich lecznicze właściwości. Eugenol- substancja zawarta w goździkach świetnie zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych w organizmie. Doskonale hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Co więcej, goździki są pomocne w przypadku bólu gardła, dobrze działają również na układ trawienny, posiadają właściwości przeciwpasożytnicze, pobudzają krążenie i rozgrzewają. Pomagają obniżyć poziom cukru i „złego” cholesterolu, oraz odświeżają oddech. Stosowane zewnętrznie w formie pasty bądź olejku mogą pomóc przy bólach głowy i bólach zęba, gdyż eugenol ma również właściwości znieczulające.

Używajmy ich jak najczęściej!

Na pewno niektóre z nich posiadasz w kuchni, bądź nawet większość. Zdaję sobie sprawę, że nie raz słyszałaś o ich właściwościach, ale zawsze jest dobrze sobie przypomnieć jaką to moc zawierają w sobie te niepozorne z wyglądu przyprawy. Używajmy ich zatem jak najczęściej, eksperymentujmy z nimi w kuchni a na pewno ukażą nam drugie oblicze tych znanych nam potraw:)

Zdrówka!

Polub mnie lub udostępnij:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *