Zdrowie

Naczynia gliniane i moc w nich ukryta

Przez wieki naczynia gliniane były używane do gotowania i przechowywania żywności. W zachodniej kulturze niestety zostały wyparte przez produkty metalowe, plastikowe bądź szklane. I o ile szkło czy naczynia ze stali nierdzewnej, miedzi, żeliwa czy szkła absolutnie nie mają negatywnych konsekwencji na nasze zdrowie to jednak plastik, aluminium bądź naczynia z teflonu powinniśmy niezwłocznie usunąć z naszych kuchennych półek. Aluminium w dużych ilościach może wpływać na rozwój choroby Alzheimera. Więcej tutaj. Plastik ma miedzy innymi działanie rakotwórcze, może powodować rozwój chorób przewlekłych, a także zaburzać gospodarkę hormonalną. Więcej tutaj. Z kolei naczynia teflonowe po zarysowaniu wydzielają toksyczne substancje do naszego jedzenia, co niestety nie pozostaje obojętne dla naszego zdrowia. Więcej tutaj.

Podróżnicze doświadczenia z glinianymi naczyniami

Niemniej jednak naczynia gliniane są wciąż bardzo popularne i powszechnie używane w Azji bądź Afryce, a także niektórych krajach Europy. Będąc w Maroko miałam okazję do spróbowania tradycyjnych potraw przyrządzanych w naczyniu glinianym o kopczykowatym kształcie, zwanym tagin. Do tej pory pamiętam ten aromatyczny smak potrawy, którego nie można powtórzyć w normalnym metalowym naczyniu. Z kolei pobyt w Indiach uświadomił mi jak woda potrafi smakować, którą przechowuje się w glinianych dzbanach. Tam też powszechnie stosuje się naczynia gliniane do gotowania potraw. Według Ajurvedy, pradawnego systemu wiedzy medycznej, używanie glinianych naczyń jest bardzo polecane.

Może ci się spodobać: Lecznicza moc przypraw

Dzięki podróży do Indii, zakupiony przeze mnie tam gliniany dzbanek na stałe zagościł w mojej kuchni. Wodę przechowywaną w nim piję naprzemiennie z wodą destylowaną. Jednak, przyznam szczerze nie miałam okazji gotowania jeszcze w glinianych naczyniach. Zakupiony przeze mnie tagin stoi dumnie na półce w kuchni i czeka na swój czas. Przymierzam się również do zakupu garnków rzymskich, w których mogłabym przyrządzać wielorakie potrawy. A tymczasem sprawdźmy jakie to zalety kryją w sobie naczynia z gliny, być może to zachęci ciebie i mnie do używania ich.

1. Naczynia gliniane poprawiają właściwości wody pitnej

Naturalnie schładzają wodę

Gliniane naczynia mają porowatą strukturę woda, a to sprawia, że wyciekająca woda zamienia się w gaz, który odparowując powoduje naturalne chłodzenie się wody. Dzięki temu, niezależnie od temperatury otoczenia woda w glinianym dzbanku jest przyjemnie chłodna o temperaturze 14 stopni Celsjusza. Nie podrażnia gardła w przeciwieństwie do wody wyjętej z lodówki.

Poprawiają pH wody

Kolejną zaletą glinianych naczyń jest ich alkaliczność. Glina jest z natury alkaliczna, a poprzez to oddziałuje na kwasowość wody doprowadzając do jej właściwej równowagi pH. Z kolei alkaliczna woda z glinianych naczyń wpływa dobroczynnie na nasz organizm, który również jest o charakterze kwaśnym. Spożyta woda reaguje z kwaśna naturą naszego ciała doprowadzając do równowagi pH w naszym organizmie. Co więcej, taka woda może przynosić ulgę w problemach żołądkowych.

Może ci się spodobać: Równowaga w nawadnianiu organizmu

Naturalnie oczyszczają wodę

Gliniane naczynia są naturalnym filtrem w oczyszczaniu wody. Gdyż, woda przechowywana w nich jest automatycznie filtrowana po 4 godzinach. A to między innymi za sprawą porowatej konsystencji samej gliny, która jest doskonałym pochłaniaczem zarazków i chemicznych zanieczyszczeń, wykazując podobne działanie do węgla leczniczego. Nie potrzebujemy zatem stosowania filtrów do wody.

Co więcej gliniane dzbanki mogą nam służyć do przechowywania wody już uprzednio przefiltrowanej. Jak wiadomo, filtr do wody nie tylko usuwa same zanieczyszczenia z niej, ale również pozbawia ją minerałów. A dzięki temu, że glina jest pełna minerałów i energii elektromagnetycznej sprawia, że woda, która znajduje się w takim glinianym naczyniu ładuje się ponownie uzdrawiającymi minerałami i mocami ziemi.

Pamiętaj jednak, aby takie naczynie myć co drugi dzień w czystej wodzie, lub używając do mycia naturalnych środków takich jak soda oczyszczona lub ocet. Dobrze jest również wysuszyć takie naczynie na słońcu.

Zmniejszają zanieczyszczenie środowiska od plastiku

Naczynia gliniane, wykorzystuje się przez długi czas, a to doskonale zapobiega zaśmiecaniu środowiska. W przeciwieństwie do picia wody z plastikowych butelek, gdzie wolno rozkładający się przez tysiące lat plastik dosłownie rujnuje naszą planetę. Co więcej, oprócz niebagatelnego wpływu na środowisko, plastikowe naczynia nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. A to za sprawą znajdujących się w nich szkodliwych substancji z BPA (bisfenol A) na czele. Szkodliwe chemikalia przywierają do cząsteczek wody i stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Wpływając między innymi negatywnie na nasz układ hormonalny i powodują rozwijanie się chorób przewlekłych. Alternatywnie, woda pitna z glinianego naczynia pozbawiona BPA może poprawić metabolizm, ale również pomóc w utrzymaniu testosteronu na właściwym poziomie w organizmie, wpływając między innymi pozytywnie na płodność.

Idealne naczynie na przechowywanie żywności

2. Naczynia gliniane poprawiają właściwości potraw gotowanych

Zatrzymują wartość odżywczą przyrządzanej potrawy

Proces gotowania w naczyniu glinianym odbywa się powoli, gdyż struktura naczynia pozwala na przepływ wilgoci i ciepła przez żywność nie powodując utraty składników odżywczych, jak to się zdarza w przypadku gotowania w metalowych naczyniach.

Co więcej, gliniane naczynia sprawiają, że nie tylko składniki odżywcze nie są tracone podczas gotowania, ale wiele ważnych minerałów z samej gliny przedostaje się do gotowanej potrawy. Takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i siarka, które są niezwykle korzystne dla naszego organizmu.

Ograniczają zużycie oleju

Poprzez powolne gotowanie, potrawy nie przypalają się tak jak to dzieje się w przypadku naczyń metalowych. Gliniane naczynia zatrzymują wilgoć, dzięki temu nie musimy dodawać zbędnego tłuszczu, aby jedzenie było smaczniejsze.

Alkalizują kwaśne potrawy

Kolejną rzeczą, która wyróżnia te naczynia jest ich alkaliczność. Tak jak w przypadku wody, której usprawnia się jej skład chemiczny. Tak też, i w przypadku gotowanych potraw ich kwasowość jest neutralizowana, doprowadzając pH do równowagi. Produkty kwaśne z natury np. pomidory nabierają naturalnej słodyczy po ugotowaniu w takim glinianym naczyniu. A potrawy, do których wymagane jest dodanie cukru nie potrzebują jego dużych ilości, aby były wystarczająco słodkie i smaczne.

Poprawiają smak potraw

Powolne gotowanie i porowata struktura glinianych garnków sprawia, że wilgoć i aromat pozostają w naczyniu. Dzięki temu, nie powoduje to utraty składników odżywczych ale także koloru, co czyni potrawę niezwykle soczystą i aromatyczną. Co więcej, samo naczynie powoduje ziemisty posmak potrawy, którego nie dostaniemy w żadnym innym naczyniu. A dodatkową ich zaletą jest to, że przechowywana żywność w nich dłużej zachowuje świeżość.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *